Ontwikkeling kind

0 tot 6 maanden

Fysiek

Met een goede hand-oog coördinatie wordt het leven nog veel leuker, op ontdekking!

Sociaal

De baby is vooral veel aan het kijken naar speelgoed, maar stukje bij beetje begint hij / zij er ook mee te spelen.

Intellectueel

Door speelgoed in de mond te stoppen en zoveel mogelijk aan te raken met de handen, leert de baby dingen herkennen.

Spraak

Tijdens het spelen wordt er lief gelachen naar de ouders, maar helaas horen ook heftige huilbuien bij de ontwikkeling van de spraak.

Tijdens de eerste zes weken leert de baby zijn / haar spieren te controleren, te reageren op aanraking en het uitdrukken van fysieke en emotionele verlangens. Hierbij heeft hij / zij met name behoefte aan veel lichamelijk en visueel contact, de zichtafstand is nog maar 20 – 25cm. In deze eerste weken ontwikkelen zich ook de spieren in de nek, hierdoor kunnen zij zelf het hoofd ondersteunen en uren naar hun vader of moeder kijken. Speelgoed dat is ontworpen voor deze nieuwe mogelijkheden houdt hem / haar blij, geïnteresseerd en bevordert het leerproces.

Na de eerste zes weken begint de baby steeds vaker te reageren op bijvoorbeeld lachen door zelf terug te lachen en te tonen dat hij / zij plezier beleeft. Al bij 2 tot 3 maanden begint hij / zij te ontdekken dat ze het lichaam kunnen uitrekken en dat zij vingers en handen kunnen spreiden en gebruiken. Vaak genoeg zal de baby het geweldig vinden om zijn / haar handen en voeten te vinden. Na drie maanden zal de kleine ontdekken dat hij / zij op zijn / haar rug kan rollen en het hoofd op kan tillen. In deze leeftijd vinden zij het geweldig om te slaan en vegen naar speelgoed dat zij in de buurt vinden.

6 tot 12 maanden

Fysiek

Het lichaam kan en wil steeds meer. Het begint met voorzichtig wankelend staan, maar wordt al snel lopen.

Sociaal

Niets is fijner dan zelf, maar wel alleen te spelen met al dat speelgoed.

Intellectueel

Er is zoveel te beleven in de directe omgeving van de kleine, steeds vaker zal hij / zij op steeds grotere ontdekkingstochten gaan.

Spraak

De kleine zal steeds meer begrijpen dat de ouders ook echt reageren op het geluid dat hij / zij maakt en leert zo communiceren.

In deze fase van het leven ontwikkelt de baby zich steeds sneller, de kleine leert te zitten zonder ondersteuning en voor je het weet kruipt hij / zij vrolijk in het rond waarbij elk object gegrepen wordt. Ook komen de eerste tandjes door en kan er gebeten en gekauwd worden op zacht voedsel. Door het kruipen en grijpen van objecten, wordt het ontzettend belangrijk om het huis ‘baby-proof’ te maken. Zorg er o.a. voor dat alle gevaarlijke spullen hoog worden opgeborgen en de trappen worden voorzien van traphekjes.

Ook het spraakvermogen verbetert in deze leeftijd heel snel, worden als “Nee” en “Niet doen” zullen ze (al lijkt het soms van niet) gaan herkennen. Dit is het begin van de opbouw van zinnen, er zullen dan ook snel steeds meer woordjes te horen zijn. Met wat ondersteuning wordt het steeds makkelijker om te blijven staan en zelfs de eerste stapjes te zetten. In deze leeftijd is speelgoed met verschillende soorten oppervlak (ruw, zacht, harig), speelgoed waarop gekauwd kan worden en speelgoed waar zij achteren kunnen lopen het meest geschikt.

12 tot 18 maanden

Fysiek

De kleine dreumes begin groot te worden en maakt voorzichtig zijn / haar eerste stapjes.

Sociaal

Een geluidje, een beweging of een aanraking die hij / zij leuk vindt zal steeds vaker worden herhaald.

Intellectueel

Blijven proberen, vallen en opstaan, zo leert het kind steeds meer en meer in de omgeving te gebruiken.

Spraak

Praten tegen jullie kleine is van essentieel belang, in deze leeftijd zal hij / zij haar eerste woordjes van zijn / haar ouder(s) overnemen en uitspreken.

Van baby naar peuter, al de nieuwe vaardigheden brengen een hoop verantwoordelijkheid met zich mee voor de ouder. Het kind heeft nog niet het vermogen om vooruit te denken en vergeet vaak wat hij / zij in het verleden heeft meegemaakt. In deze leeftijd is het belangrijk om nieuwe omgevingen, mensen en andere peuters te leren kennen. Ook verbaal maakt de kleine grote sprongen, halverwege het tweede jaar kent hij / zij zo’n tien woorden maar aan het eind van het tweede jaar zijn dit er al meer dan 200.

De peuter begint steeds meer na te doen en ziet dit als een manier van spelen, tegelijkertijd leert hij / zij hier enorm veel van of zowel fysiek als mentaal vlak. Helaas is de kleine nog redelijk op zichzelf gefocust en zal het niet altijd even goed gaan in een groep van leeftijdgenoten. Het inlevingsvermogen dat hiervoor nodig is, zal zich langzaam gaan ontwikkelen. In deze leeftijd is loopspeelgoed voor het versterken van de spieren, coördinatie en balans erg belangrijk. Ook draagt stapelspeelgoed en speelgoed waarbij ze vormpjes moeten leren herkennen en gebruiken bij de intellectuele ontwikkeling.

18 maanden tot 2 jaar

Fysiek

Door vormen en puzzels wordt de hand-oog coördinatie steeds verder ontwikkelt.

Sociaal

Spelen wordt steeds socialer, dit gebeurt dan ook vaker in het bijzijn van bekende volwassenen.

Intellectueel

Door vormen te vergelijken leert de kleine om objecten te ordenen en zo juist te combineren.

Spraak

Langzaam maar zeker ontstaan er korte zinnen en wordt het communiceren steeds leuker.

Een moeilijke fase breekt aan voor de meeste ouders, jouw peuter is geen baby meer maar ook nog geen kleuter. Hij / zij accepteert geen controle over zijn acties meer, maar is nog wel erg afhankelijk van jouw liefde en goedkeuring. Gelukkig gaat deze fase vaak snel over en leert de kleine, met zijn / haar sterke benen en armen onder andere: rennen, springen en fietsen op een driewieler. Heel belangrijk is dat de peuter in deze leeftijd ook leert omgaan met andere leeftijdgenoten, dit biedt allerlei geweldige opties voor het samenspelen. Ook de fijne motoriek ontwikkelt zich snel, ze leren zichzelf aankleden, spelen met knopen en kunnen een kinderschaar gebruiken.

Spraak is één van de leukste eigenschappen in deze leeftijd, jullie peuter zal het geweldig om alles te vertellen dat hij / zij ziet, hoort en herkent. Ook worden kleine zinnen steeds normalen en zal de kleine zijn / haar naam kunnen uitspreken. Met deze spraak kunnen ze ook kenbaar maken wat ze nodig hebben, dit is voor de ouders enorm fijn. Door een steeds beter geheugen wordt het spelen en naspelen met themasets van speelgoed steeds leuker. Ze spelen hele scenario’s na en ontwikkelen zo spraak, logisch denkvermogen en het maken van keuzes. Geschikt speelgoed voor deze leeftijd kan van een driewieler of hobbelpaard (voor de balans en motoriek) tot themasets zoals de Circus of boerderij set zijn.

2 tot 3 jaar

Fysiek

Met het versterken van de lichaamsbalans worden activiteiten als lopen, springen en spelen steeds leuker.

Sociaal

Door het herkennen van emoties leert jullie kleine zich steeds beter in te leven in de emoties en het gedrag van een ander.

Intellectueel

Door o.a. puzzels leren zij problemen herkennen en ze vervolgens op te lossen.

Spraak

Door letters te herkennen en zinnen op te pikken van anderen leert de kleine razendsnel steeds langere zinnen te vormen.

Jullie kleine mag zich nu met trots een kleuter beginnen te noemen, hij / zij wordt steeds socialer, heeft meer energie en is steeds nieuwsgieriger. Het mooiste in deze leeftijd is het steeds bewustere taalgebruik. De kleuter is in staat om dingen tot in detail te beschrijven, hun gevoel uit te drukken en zal gaan snappen wat tijd, omvang en cijfers te betekenen hebben. Buitenspelen wordt steeds leuker en hij / zij krijgt steeds meer vertrouwen in het rennen, fietsen en springen. Je kan ze gerust een kinderschaar geven en figuurtjes uit papier laten knippen, puzzels op laten lossen van meer dan 8 stukjes en laten verven.

Met de derde verjaardag is het zicht net zo accuraat als dat van een volwassene. Hierdoor kan een kleuter al goed de afstand inschatten en objecten matchen en ordenen. Spelen wordt steeds leuker met anderen erbij en ze zullen vriendjes en vriendinnetjes krijgen. Samen spelen ze denkbeeldige spelletjes als ‘doktertje’ en ‘school’. Tegelijkertijd groeit de perceptie van tijd en begrijpen ze wat gisteren en morgen is, en bijvoorbeeld dat de handen voor het eten moeten worden gewassen. Het speelgoed mag steeds uitdagender en fijner worden, zo stimuleren we de fijne motoriek en het ontwikkelen van de fantasie.

3 tot 4 jaar

Fysiek

Door het stimuleren van kleine en precieze bewegingen stimuleren we de fijne motoriek.

Sociaal

De herkenning van emoties maar ook het uitdrukken van emoties wordt steeds belangrijker.

Intellectueel

Kleur bij kleur, soort bij soort, jullie kleine wordt steeds sterker in het plannen, organiseren en logisch nadenken.

Spraak

Gebeurtenissen en objecten worden in steeds langere en gedetailleerdere zinnen beschreven.

Wauw, jullie kleine wordt maar zelfstandiger en zelfstandiger. Het is al bijna tijd om voor het eerst naar school te gaan en logischerwijs speelt het speelgoed daar ook op in. Maar ondanks alle spanning blijft het eigen huis een veilige haven voor al zijn / haar avonturen. Hier kunnen ze onbezorgd spelen met de steeds beter wordende balans, hierdoor leren ze onder andere trappen tegen een bal en als een bezetene rondrijden op de driewieler. Al snel zullen ze leren om een potlood of stift beet the houden en zullen de eerste figuurtjes voorzichtig op papier komen. Ook wordt het delen van speelgoed met vriendjes en vriendinnetjes een steeds minder groot probleem.

Straks, als jullie kleine richting de 6 jaar oud gaat, zal hij / zij in staat zijn om vormen als een driehoek en vierkant te tekenen. Onder begeleiding van de juffrouw op meester zullen ook de eerste letters op papier verschijnen en kunnen jullie geleidelijk beginnen met het leren lezen. In deze leeftijd zie je ook speelgoed terug dat spraak, leesvaardigheid en rekenvaardigheid bevorderd. Door thuis op spelenderwijs het intellect te stimuleren kunnen de kleuters sneller gaan leren en op school een grotere kans maken om uit te blinken.

4 jaar en ouder

Fysiek

Niets is leuker en leerzamer dan buitenspelen, samen met vriendjes of alleen met een leuk stuk speelgoed.

Sociaal

Door hele rollenspelletjes en verhalen te bedenken wordt de fantasie steeds verder ontwikkelt.

Intellectueel

Het begrip van tijd en routine wordt steeds sterker en zorgt voor meer rust.

Spraak

Spreken wordt steeds leuker en makkelijker, de zinnen worden vloeiend en met meer zelfvertrouwen uitgesproken.